06 اردیبهشت 1404

  • 1404/01/24
  • - تعداد بازدید: 23
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
شبکه بهداشت و درمان شهرستان فیروزآباد

به مناسبت روز جهانی چاقی با شعار تغییر محیط، زندگی سالم تر

چاقی معضل گریبانگیر کشورهای دنیا

کشورهای مختلف در سراسر جهان شاهد افزایش دو یا سه برابری در شیوع چاقی هستند که احتمالاً به دلیل شهرنشینی، سبک زندگی، کم تحرکی و افزایش مصرف غذاهای فرآوری شده پرکالری بوده است.

چاقی یک مسئله بهداشت عمومی جهانی است که به طرز نگران کننده ای در حال افزایش است. افزایش هشداردهنده چاقی در دوران کودکی نشان‌دهنده بار عظیم پیشگیری از بیماری‌های مزمن در سیستم‌های مراقبت‌های بهداشت عمومی آینده در سراسر جهان است.

تاثیر چاقی بر سلامت عمومی

امید به زندگی: چاقی، بیماری سبک زندگی مدرن، نه تنها باعث بیماری جدی می شود، بلکه به طور قابل توجهی میانگین امید به زندگی عمومی را کاهش می دهد. چاقی در بزرگسالی پیش بینی کننده قوی مرگ زودرس است. یک مطالعه علمی، نشان می دهد که بزرگسالانی که در 40 سالگی چاق بودند، 6 تا 7 سال از عمر مورد انتظار خود را از دست دادند. با این حال، در افراد چاق که سیگار می‌کشیدند، سال‌های از دست رفته زندگی تقریباً دو برابر بود.

کیفیت زندگی: چاقی بر جنبه‌های جسمی، روانی و اجتماعی وکیفیت زندگی تأثیر می‌گذارد. خطر ابتلا به هر گونه بیماری مزمن پزشکی در چاقی در مقایسه با افراد دارای اضافه وزن تقریبا دو برابر می شود. چاقی باعث ایجاد بار روانی قابل توجهی می شود که به دلیل مشغله فکری مردم برای لاغر شدن، تشدید می شود.

شیوع بیماری‌های مرتبط با چاقی: افرادی که در دوران کودکی چاق هستند، در بزرگسالی چاق باقی می‌مانند و در سنین پایین‌تر مستعد ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر مرتبط با چاقی  هستند. بیماری های غیرواگیر مرتبط با چاقی، از جمله دیابت نوع 2، بیماری عروق کرونر قلب، سکته مغزی، سرطان، آسم و بیماری انسدادی مزمن ریه در سراسر جهان افزایش یافته است.

تأثیر اقتصادی: تخمین زده می شود که چاقی بیش از 20 درصد از تمام هزینه های سالانه مراقبت های بهداشتی در ایالات متحده را تشکیل می دهد. هزینه های پزشکی در میان افراد چاق 30 تا 40 درصد بیشتر از همسالان با وزن طبیعی آنهاست، که دو برابر افزایش؛ قابل انتساب به مصرف سیگار است.

پیشگیری از چاقی یک عامل حیاتی در کنترل بیماری‌های غیرواگیر مرتبط با چاقی از جمله دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی، سکته مغزی، فشار خون بالا، سرطان و مشکلات روانی است.

کاهش وزن:

در حالی که عوامل زیادی بر کاهش وزن تأثیر دارند، به‌طور کلی برای کاهش وزن باید کمتر از میزان کالری‌ای که می‌سوزانید، مصرف کنید.

کاهش تعداد کالری‌هایی که روزانه مصرف می‌کنید، می‌تواند یک روش مؤثر برای کاهش وزن باشد.

چگونه کالری مصرفی را کاهش دهیم؟

اگرچه کاهش کالری مصرفی می‌تواند به کاهش وزن موثر منجر شود، اما کاهش کالری بدون توجه به نوع مواد غذای مصرفی، راهکاری پایدار برای کاهش وزن نیست. در ادامه پنج استراتژی برای کاهش وزن معرفی شده است:

1) پروتئین بیشتری مصرف کنید.

پروتئین نقش بسیار مهمی در کاهش وزن دارد. مطالعات نشان داده‌اند که افزایش مصرف پروتئین می‌تواند احساس سیری را تقویت کرده و اشتها را کاهش دهد. پروتئین همچنین ممکن است به کاهش ولع مصرف غذا کمک کند. برخی تحقیقات نشان می‌دهند که میان‌وعده‌های غنی از پروتئین باعث افزایش احساس سیری و کاهش گرسنگی می‌شوند. برای کاهش وزن پایدار، مصرف مواد غذایی غنی از پروتئین مانند تخم‌مرغ، گوشت، مرغ، توفو، آجیل، دانه‌ها و حبوبات را افزایش دهید.

2) نوشیدنی‌های قندی را محدود کنید.

نوشیدنی‌های شیرین مانند نوشابه‌ها، آبمیوه‌ها و شیر شکلات باید کاهش یابند. مطالعات نشان داده‌اند که مغز کالری‌های مایع را مانند کالری‌های جامد ثبت نمی‌کند و این باعث تأثیر کمتری بر احساس سیری می‌شود. همچنین مصرف نوشیدنی‌های قندی با افزایش خطر چاقی و بیماری‌هایی مانند بیماری‌های قلبی، مشکلات کبدی و دیابت مرتبط است.

3) آب بیشتری بنوشید.

مصرف آب کافی با بهبود سلامت مغز، مدیریت وزن و کاهش خطر سنگ کلیه مرتبط است.همچنین نوشیدن آب قبل از وعده‌های غذایی ممکن است باعث کاهش اشتها و مصرف کالری کمتر شود.ترکیب مصرف آب بیشتر با رژیم غذایی متعادل و مغذی می‌تواند به کاهش وزن کمک کند.

4)ورزش کنید.

تحقیقات نشان داده‌اند که تمرینات مقاومتی مانند وزنه‌برداری از کاهش توده عضلانی جلوگیری می‌کنند و باعث حداقل شدن تغییرات متابولیکی در طول رژیم‌های کاهش وزن می‌شوند. ورزش‌های هوازی مانند پیاده‌روی، شنا یا دویدن نیز در افزایش کاهش وزن و حمایت از سلامت کلی مؤثرند. ورزش همچنین مزایای دیگری مانند افزایش طول عمر، بهبود سطح انرژی، سلامت روانی بهتر و کاهش خطر بیماری‌های مزمن دارد.

5)مصرف کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده و غذاهای فراوری‌شده را کاهش دهید.

کربوهیدرات‌های تصفیه ‌شده شامل محصولاتی مانند نان سفید، پاستا، برنج سفید و شکر هستند که معمولاً فاقد فیبر هستند. فیبر با کاهش اشتها و افزایش احساس سیری به کاهش وزن کمک می‌کند. مصرف کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده می‌تواند بر تنظیم اشتها تأثیر منفی بگذارد.

مصرف پروتئین بیشتر، ورزش کردن، هیدراته ماندن و محدود کردن مصرف کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده و نوشیدنی‌های قندی، روش‌های ساده‌ای برای کاهش کالری مصرفی روزانه و دستیابی به وزن سالم هستند.

 

تهیه کننده : مریم کمالی، کارشناس واحد بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان شهرستان فیروزآباد

  • گروه خبری : پیام سلامت
  • کد خبری : 121297
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید